Słonecznikowiec
Kruchy spód:
Przygotować prostokątną blachę o wymiarach 23 x 33 cm. Wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka wyłożyć na spód formy.
Galaretka z truskawkami:
Truskawek wcześniej mrożonych nie rozmrażać, ale przekroić ja mniejsze kawałki. Świeże truskawki tylko odszypułkować i przekroić na mniejsze kawałki.
3 truskawkowe galaretki rozpuścić w 3,5 szklankach wrzacej wody. Przestudzić, wymieszać z truskawkami. Odłożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia galaretki. Tężejącą galaretkę wyłożyć na kruche ciasteczka, wyrównać, schłodzić w lodówce.
Krem śmietankowo - cytrynowy:
Cytrynę wyparzyć i zetrzeć z niej skórkę.
Wszystkie składniki (poza sokiem i skórką z cytryny) umieścić w misie miksera. Ubić (końcówka miksera do ubijania białek) do otrzymania gęstego kremu. Pod koniec dodać otartą skórkę z cytryny i sok, jeszcze przez chwilę ubić lub wymieszać do połączenia.
Krem przygotować bezpośrednio przed wyłożeniem na ciasto.
Ponadto:
Ciasto wyjąć z lodówki, gotowy krem wyłożyć na galaretkę, wyrównać. Na wierzchu ułożyć beziki i świeże truskawki. Kilka bezików pokruszyć i oprószyć nimi ciasto. Schłodzić przez 2 godziny w lodówce. Kroić, podawać.
Ciasto kroi się lepiej po nocy w lodówce (beziki nie stawiają oporu przy krojeniu). Można przechowywać do 3 dni, w lodówce.
Smacznego :-).
Malinowa Chmurka
Kruchy spód:
Przygotować prostokątną blachę o wymiarach 23 x 33 cm. Wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasteczka wyłożyć na spód formy.
Galaretka z truskawkami:
Truskawek wcześniej mrożonych nie rozmrażać, ale przekroić ja mniejsze kawałki. Świeże truskawki tylko odszypułkować i przekroić na mniejsze kawałki.
3 truskawkowe galaretki rozpuścić w 3,5 szklankach wrzacej wody. Przestudzić, wymieszać z truskawkami. Odłożyć do lodówki do lekkiego zgęstnienia galaretki. Tężejącą galaretkę wyłożyć na kruche ciasteczka, wyrównać, schłodzić w lodówce.
Krem śmietankowo - cytrynowy:
Cytrynę wyparzyć i zetrzeć z niej skórkę.
Wszystkie składniki (poza sokiem i skórką z cytryny) umieścić w misie miksera. Ubić (końcówka miksera do ubijania białek) do otrzymania gęstego kremu. Pod koniec dodać otartą skórkę z cytryny i sok, jeszcze przez chwilę ubić lub wymieszać do połączenia.
Krem przygotować bezpośrednio przed wyłożeniem na ciasto.
Ponadto:
Ciasto wyjąć z lodówki, gotowy krem wyłożyć na galaretkę, wyrównać. Na wierzchu ułożyć beziki i świeże truskawki. Kilka bezików pokruszyć i oprószyć nimi ciasto. Schłodzić przez 2 godziny w lodówce. Kroić, podawać.
Ciasto kroi się lepiej po nocy w lodówce (beziki nie stawiają oporu przy krojeniu). Można przechowywać do 3 dni, w lodówce.
Smacznego :-).
3 bit
Składniki:
Masa budyniowa:
Sposób przygotowania:
1.Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małym ogniu przez 3 godz. (Puszka musi być cała pokryta wodą). Jeśli korzystamy z gotowej masy krówkowej, należy najpierw przygotować masę budyniową (według punktu 2), a następnie puszkę z masą krówkową wsadzić na parę minut do gotującej się wody. (Miękka masa krówkowa będzie łatwiej się rozsmarowywała).
2.Przygotować masę budyniową. 1 ½ szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami i mąkami. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo zimny budyń.
3.Formę prostokątną o wymiarach około 35x24cm wyłożyć herbatnikami. (Ja użyłam formy rozciąganej tak, że mogłam ją tak ustawić, aby nie łamać herbatników. U mnie wyszło po 5 herbatników wzdłuż i wszerz).
4.Na herbatnikach rozsmarować lekko ciepłą masę krówkową. Wyłożyć drugą warstwę herbatników. Kolejno wyłożyć masę budyniową, na nią ostatnią warstwę herbatników
5.Ubić śmietanę ze śmietan-fix. Śmietanę wyłożyć na górę i posypać startą czekoladą.
6.Ciasto wstawić do lodówki, na co najmniej 12 godz.
Smacznego .
Uwaga:
W szybkiej wersji można ugotować 2 budynie waniliowe bez cukru w 500ml mleka, z dodatkiem cukru do smaku. (Cukier można pominąć, choć ja bym dodała, chociaż trochę). Po ostygnięciu, utrzeć z ¾ kostki masła.
1 szklanka= 250ml